vineri, 10 decembrie 2010

AŞURE



Istoricul acestei sărbători îşi găseşte începuturile în perioada profetului Noe. După potop, toţi cei care se aflau în arca ce ajunsese pe uscat, pe muntele Cudi s-au dus în căutarea hranei. Până s-au întors ei, Profetul Noe le-a pregătit o gustare din rămăşiţele ce se mai găseau pe arcă. De aici şi tradiţia preparării Aşureului.
În această zi se fac rugăciuni şi se prepară Aşureul care este o mixtură compusă din cel puţin şapte ingrediente şi este împărţită rudelor şi prietenilor. Tradiţia turcilor dobrogeni spune că cine sacrifică kurban este obligat să împartă şi Aşure.
Reţeta de Aşure prezentată este cea clasică cu 11 ingrediente, ea se poate îmbunătăţi după dorinţa fiecăruia.

INGREDIENTE:
750 grame arpacaş
un pahar cu năut
un pahar cu fasole
400 gr nuci tocate.
100 gr alune tocate.
100 gr caise uscate
1 kg zahăr (se poate pune după gust în funcţie de cât de dulce doriţi să fie)
100 g smochine uscate, tocate
150 g stafide
Cuişoare
apă

MOD DE PREPARARE:
Se spală foarte bine în mai multe ape arpacaşul curăţat şi se lasă la înmuiat măcar câteva ore, după care se pune la fiert, se fierbe până când bobul de arpacaş s-a înmuiat. În crăticioare separate se pun la fiert fasolea, năutul şi cuişoarele. Caisele, smochinele şi stafidele sunt bine spălate şi opărite cu un pic de apă fiartă.
Când arpacaşul este fiert se adaugă pe rând zahărul, caisele, smochinele, stafidele, o parte din nuci, fasolea, zeama de la cuişoare, alunele şi se dă într-un clocot amestecându-se bine.
Se ia oala de pe foc, se lasă să se răcească. Înainte de a o servi, se ornează cu nuci tocate. Este extraordinar de bună mâncată rece.

5 comentarii:

Anonim spunea...

CITA APA SE PUNE LA CANTITATEA DE GRAU ???

Nil spunea...

depinde cat de concentrata preferati sa fie! eu personal prefer asureul concentrat si nu pun apa dect 2 degete deasupra compozitiei

Anonim spunea...

eu i-l fac alb, adica adaug lapte

Anonim spunea...

Reteta este foarte buna precum si gospodina care ne transmite reteta.

Anonim spunea...

interesanta reteta. Cat inseamna o ceasca si cat o cescuta ,in ml?