duminică, 8 mai 2011

ARANJAREA MESEI


Se întâmplă de multe ori să avem invitaţi la masă şi să nu ştim cum să aranjăm masa în aşa fel încât să impresionăm. Trebuie să ştim că vesela nu reprezintă doar un instrument de care ne folosim pentru a bea sau a mânca, ci şi un element decorativ care, ales cu bun gust, vă pot aduce plusul de originalitate. Fie că optăm pentru modelul clasic sau cel modern de decorare a mesei, cel mai important este să ne asigurăm că invitaţii noştrii se simt excelent.
Faţa de masă trebuie să fie curate, fără rupturi, apretate, călcate şi de dimensiuni corespunzătoare mărimii blatului meseii, nici mai mare nici mai mică. Ea trebuie întinsă uniform astfel încât să nu se şifoneze sau să se strângă.
Farfuriile curate, sterse (neciobite sau sparte), sunt aranjate urmărindu-se ca distanţa dintre marginea blatului mesei şi marginea farfuriei să fie de 1-2 cm, lucru ce se poate realiza prin împingerea farfuriei spre interiorul mesei cu dosul palmei sprijinite de marginea blatului mesei. Distanţa dintre două farfurii să fie de circa 30-40 cm. Pentru aspectul estetic al mesei să fie cât mai plăcută puteţi alege servicii de masă în două culori.
Tacâmurile sunt aduse la masă pe o tavă sau pe farfurie, astfel încât să nu prezinte amprenta dumneavoastră, iar atunci când sunt aranjate pe masă se apuca de mânere.
În partea dreapta se aşază lingura pentru servirea supei, cu mânerul spre marginea blatului mesei, cu partea concava în sus îndreptată spre mijlocul blatului mesei. Cuţitele şe aşază cu vârful lamei spre mijlocul blatului
mesei, iar tăişul spre farfurie, în aşa fel ca marginea mânerelor cutitelor să fie în dreptul marginii farfuriei. Distanta dintre marginea blatului mesei şi mânerul cuţitului trebuie să fie de circa 1-2 cm.
Cuţitele se pot aşeză în linie dreaptă, în diagonală (în trepte) sau în formă de zigzag. Lângă farfurie se aşază cuţitul mare pentru consumarea preparatelor de bază şi cel mai îndepărtat de farfurie, cuţitul pentru consumarea gustărilor. Deci, ordinea aşezării cuţitelor faţa de farfurie este inversă ordinii folosirii la consumarea preparatelor.
În partea stânga a farfuriei se aşază furculiţele cu mânerul spre marginea blatului mesei, respectându-se aceeaşi linie de aşezare aleasă pentru cuţite şi cu furcheţii în sus, îndreptaţi spre mijlocul blatului mesei. Ordinea asezării este similară cu cea indicată la cuţite.
În faţa farfuriei, spre mijlocul mesei, se aşază tacâmurile pentru desert, după cum urmează: cuţitul pentru desert cu mânerul în partea dreaptă şi tăişul spre farfurie; furculiţă pentru desert cu mânerul în partea stânga cu furcheţii în sus; linguriţă cu mânerul în partea dreaptă, cu partea concavă în sus.
Ordinea aşezării faţă de farfurie diferă în funcţie de componenţa deşertului. În cazul în care se serveşte îngheţată şi fructe, lângă farfurie se aşază cuţitul, apoi furculiţă şi cea mai îndepărtata de farfurie linguriţa pentru îngheţată. În cazul în care se servesc fructe şi prăjituri, lângă farfurie se aşază linguriţa pentru prăjitură şi apoi cuţitul şi furculiţa pentru fructe.
Paharele se aşază în faţa farfuriei, după tacâmurile pentru desert, în numar de maximum 4, pentru o persoană, în următoarea ordine: în faţa farfuriei, paharul pentru apă, în dreaptă paharului pentru apă, paharul pentru vin roşu, apoi paharul pentru vin alb şi dupa aceea paharul pentru aperitiv, care va fi aşezat în dreptul vârfului cutitului, cel mai îndepărtat de farfurie.
Paharele pot fi aranjate în linie dreaptă, paralele cu marginea blatului mesei sau pot fi aranjate în diagonală, în formă de semicerc, de pătrat etc., în funcţie de spaţiul existent pe blatul mesei.În afară obiectelor de servire absolut necesare consumării preparatelor şi băuturilor, pe masa mai sunt aşezate şi solniţa care se aşază în aşa fel încât să poată fi folosită de 4-6 persoane
Pe masa se mai pot aseza: suporturi pentru servetele, suporturi pentru scobitori, olivieră în cazul în care avem salată sau alte preparatele ce urmează să fie servite necesita completarea acestora cu condimentele existente în serviciile respective etc.
Asezarea lor trebuie sa se faca la o distanta accesibila tuturor mesenilor.

1. şervet
2. furculiţă de peşte
3. furculiţă pentru gustare
4. furculiţă pentru preparat de bază
5. castron supă
6. farfurie mijlocie întinsă
7. cuţit mare pentru preparatul de bază
8. cuţit peşte
9. lingură supă
10. farfurie pentru pâine
11. cuţit pentru pâine
12. linguriţă şi furculiţă pentru desert
13. pahar pentru apa:
14. pahar pentru vin rosu;
15. pahar pentru vin alb

6 comentarii:

In bucatarie la Sidy spunea...

Foarte interesante sfaturi ne dai Nilgun draga.
Si nu neaparat doar pentru....tinerele gospodine.
Te tzuc cu drag !

Nil spunea...

multumesc Sidy:)

Alice spunea...

foarte fain articolul...si uitl.
am vrut sa iti pun comentariu de ieri, de cidn l-am citit, dar nu stiu de ce nu mi-a mers la mine nu stiu ce exact...
si ce mese frumoase faci...mi-au placut servetele cu ienlele fluture si canile-paharele alea cu gura aurita..bestiale
bravo Nil

Nil spunea...

multumesc mult! din pacate pozele nu sunt facute la mesele mele:(

Unknown spunea...

OHHH! Super, eu chiar aveam nevoie de sfaturi in aranjarea mesei, de multe ori am dificultati,dar am sa i-au aminte ce ai scris, cu siguranta!
tesekkur ederim!

Ina spunea...

Ia te uita...paharele de ceai ca ale mele...tocmai le-am primit din Istanbul, de la un prieten de familie.

Felicitari pentru blog, e fain!