miercuri, 25 mai 2011

Pâine/ Ekmek


INGREDIENTE:
4 căni de făină
1 cub drojdie (25 g)
500 ml apă călduţă (sau lapte)
o ceşcuţă de ulei
o linguriţă de miere sau zahăr
un gălbenuş de ou

MOD DE PREPARARE:
Într-un castronaş se fărimiţează drojdia, se adaugă mierea, sarea şi o parte din apă, se amestecă totul foarte bine până se omogenizează.
Cele patru căni de făină cernută se pun într-un vas adânc sau pe o planşetă. Se face o gaură în mijloc şi se toarnă amestecul de drojdie. Treptat făina este încorporată şi se adaugă încet încet şi restul de apă, se frământă bine şi se adaugă şi uleiul frământându-se în continoare timp de cinci minute. Se acoperă vasul cu folie şi prosop şi se lasă la dospit pentru cel puţin 30 de minute.

După ce coca aproape că şi-a dublat volumul cu ajutorul pumnului se scoate aerul din ea.
Coca se împarte în două bucăţi, se dă forma dorită, în cazul de faţă împletită, 




 şi se pune în tava de copt unsă cu puţin ulei, şi se mai lasă coca  încă 10-15 minute la dospit.

Într-un castronaş se bate un gălbenuş de ou cu o linguriţă de ulei, cu acest amestec se unge coca, opţional se pot pune seminţe de mac sau susan deasupra. 



Se lasă la copt până când pâinea capătă o crustă aurie.

Nimic nu se compară cu gustul pâinii de casă proaspăt făcută, mâncată cu o bucată de brânză, roşii şi ceapă verde.

14 comentarii:

Unknown spunea...

aduc si un iaurt? :D

Nil spunea...

sigur ca da:)

Lezzet sarayı spunea...

Bucătăria turcească este un nume mare, acest lucru a fost foarte mult ca blocul vă întreb dacă aţi turcimii

Nely spunea...

Waaww, paine de casa, ceapa verde, rosii si branza..... mi-ai facut o pofta !!! O zi cat mai frumoasa!

Nil spunea...

ne yazık ki ben mesajınızı tam anlayamadim

Nil spunea...

multumesc mult nely! si tu sa ai o zi superba:)

Adela Zilahi spunea...

intr-adevar ce merge cu o paine de casa mai bine?! foarte bine arata , sunt de acord cu branza, rosia si ceapa! o seara placuta!

Alice spunea...

Nil...pina aici miroase de la painea ta...super....

cristina spunea...

Acum, la mine in casa miroase a paine de casa. Am facut aceasta reteta, pentru ca-mi aminteste de Turcia si de concediul pe care il voi petrece in foarte scurt timp, in aceasta minunata tara. Abia astept sa tai painica, deocamdata este prea fierbinte.

Cristina

Antonina spunea...

Nil... pls mie sa-mi spui cat trebuie sa framant la ea... ca ma doare capul numai daca citesc framantati juma de ora... Deci daca zici .. asa domol vreo 10 minute, ma bag... ! Pupici.. Arata taaaaare bine..

Nil spunea...

Antonina sincer eu framant si 5 minute si tot iese super buna:) asa ca eu zic ca este simplu

Nil spunea...

Cristina presupun ca deja s-a terminat painea ta:)
vreau si eu in vacanta :)))
distractie placuta si pofta buna

cristina spunea...

Acum o fac pe a doua (noroc ca masina de paine, amesteca si framanta in locul meu). Prima paine a disparut de parca nici nu ar fi fost. Copilul si sotul s-au batut pe ea, pentru ca "miroase a Turcia" (noi iubim mult aceasta tara).

O seara buna,

Cristina

Irina spunea...

Arata excelent!