duminică, 16 octombrie 2011

Murături - vinete umplute/ Turşu - Patlıcan Dolması





INGREDIENTE:
5 kg vinete
2 kg morcovi
4 verze mari
usturoi
ardei iute (după gust)
ţelină cu frunze cu tot
sare
MOD DE PREPARARE:
Într-o oală mare se pune la fiert apă cu sare, vinetele se curăţă de codiţe şi li se face o tăietură în lungime. Când apa a fiert se opăresc vinetele până când acestea devin moi, se scot pe o tavă întinsă astfel încât să nu fie puse una peste
alta şi se lasă la scurs o seară.
Restul de legume se spală, se curăţă varza, ardeiul, usturoiul. Frunzele de ţelină se toacă foarte mărunt. Morcovul şi ţelina se dau prin răzătoare. Toate legumele se amestecă şi se sărează după gust. Tot acest amestec se lasă şi el o seară să se odihnească astfel încât toate gusturile să se amestece. A doua zi vinetele bine scurse vor fi umplute cu amestecul de legume, vor fi legate cu frunze de ţelină şi vor fi aşezate frumos într-un borcan.
Se face o saramură, pentru fiecare litru de apă se pune o lingură de sare grunjoasă, la tot acest amestec se adaugă şi
o ceaşcă de oţet. Această saramură se toarnă peste vinete până la gura borcanului, se pot adăuga şi feliuţe de hrean. Borcanele vor fi bine sigilate şi vor fi depozitate în loc răcoros.
În loc de vinete se poate folosi ardei gras şi chiar se pot pune în acelaşi borcan un rând de vinete un rând de ardei.
Aceste murături sunt delicioase, chiar dacă au un miros înţepător, iar atunci când vor fi servite se stropesc din belşug cu ulei. Merg de minune cu o mâncare de fasole scăzută, dar să fiţi pregătiţi ca după masă să beţi foarte multă apă.

4 comentarii:

coco spunea...

ce bine arata !

Alice spunea...

mmmmmmce bune tre sa fie...

gratziela spunea...

Interesanta reteta si demna de notat. Vinetele arta grozav.

Nil spunea...

astea sunt muraturile mele favorite:) sunt chiar grozave