Reţeta asta este reţeta mea de pâine dar am adaptat totul pentru lipie!
INGREDIENTE:
2 căni de făină
jumătate de cub drojdie
250 ml apă călduţă (sau lapte)
3 linguri de ulei
o linguriţă rasă de miere sau zahăr
un gălbenuş de ou
MOD DE PREPARARE:
Într-un castronaş se fărimiţează drojdia, se adaugă mierea, sarea şi o parte din apă, se amestecă totul foarte bine până se omogenizează.
Cele două căni de făină cernută se pun într-un vas adânc sau pe o planşetă. Se face o gaură în mijloc şi se toarnă amestecul de drojdie. Treptat făina este încorporată şi se adaugă încet încet şi restul de apă, se frământă bine şi se adaugă şi uleiul frământându-se în continuare timp de cinci minute. Se acoperă vasul cu folie şi prosop şi se lasă la dospit pentru cel puţin 30 de minute. După ce aluatul aproape că şi-a dublat volumul cu ajutorul pumnului se scoate aerul din ea. Coca se împarte în două sau mai multe bucăţi, se dă o forma rotundă şi se crestează cu cuţitul modelul dorit şi se pune în tava în care în prealabil se pune fie hârtie de copt, şi se mai lasă coca încă 10-15 minute la dospit. Se dă la cuptor şi se tine până se formează o crustă. Într-un castronaş se bate un gălbenuş de ou cu o linguriţă de ulei, cu acest amestec se unge coca, astfel lipia va devenii aurie.
9 comentarii:
apai o sa o fac si eu draga mea Nil
o fac si eu,de obicei nu mai apucam sa mancam cu mancare!
suna cunoscut:)
arata extraordinar de frumos!
Arata foarte apetisant o sa o incerc si eu !
Buna idee ,super ! o sa-ncerc si eu !imi place blogul tau! n-ai o reteta originala de baclava? nu cu foi de cumparat !
da multumesc! sigur ca am reteta de baclavale insa in perioada asta nu am aparat foto :(
Buna ziua. Cite minute si la cite grade coacere? Multumesc
Cite minute si la cite grade coacereà? Multumesc pentru retete.
Trimiteți un comentariu