miercuri, 16 martie 2011

Tuzlama (o variantă de ciorbă de burtă)

INGREDIENTE:
2 kg burtă de vacă sau oaie
(se poate folosi şi burtă prefiartă care se găseşte în comerţ)
picioare de vacă cu os
16 pahare de apă
o lingură de unt
o lingură de făină
un ou
o căpăţână de usturoi
oţet
2 cepe
2 morcovi
un păstârnac
sare şi piper


MOD DE PREPARARE:
Se curăţă bine burta în mai multe ape cu oţet, se sărează bine cu sare grunjoasă şi se lasă astfel pentru 2-3 ore. Înainte s-o punem la fiert se spală bine de sare şi se pune la fiert împreună cu picioarele de vacă. Se fierbe la foc mic în cele 16 pahare de apă, şi curăţăm spuma de câte ori este nevoie. Curăţăm zarzavaturile,
fără a le toca şi le adăugăm aşa întregi lângă burtă, când aceasta începe să se înmoaie. Când burta şi picioarele s-au fiert, se scot pe un fund de lemn şi se toacă în bucăţele de mărime potrivită. Acum în cratiţă ar trebui să avem 8 pahare de zeamă, pe care o strecurăm ca să nu avem surprize (oase) atunci când mâncăm. Se adaugă bucăţelele de burtă şi de carne şi se lasă la fiert încă 10-15 minute. Într-o crăticioară se topeşte untul, adăugaţi lingura de făină şi rumeniţi-o uşor amestecând pentru 2 minute în continuu, adăugaţi gălbenuşul
de ou şi stingeţi cu zeama în care a fiert carnea. Se condimentează după gust. Lăsaţi să dea un clocot şi opriţi focul. Se prepară un sos din oţet şi usturoi pisat. Tuzlamaua se serveşte imediat, foarte fierbinte, cu sosul de oţet cu usturoi.

Un comentariu:

Alice spunea...

te-am adaugat in blogrollul meu
demult imi doream sa aflu cite ceva mancaruri turcesti si nu numai. multumesc