vineri, 5 decembrie 2014

Baclava


Ingrediente pentru o tavă de aragaz:
1 ou
o coajă de ou umplută cu ulei
4 linguri de iaurt
un praf de sare
făină cât cuprinde
500 gr nucă
coajă rasă de lămâie
Sirop:
600 gr de zahăr
două pahare de apă
un pachet zahăr vanilat
zeama de la o jumătate de lămâie
Mod de preparare:
1. Se face un aluat moale care se împarte în biluţe mici. Fiecare biluţă se întinde până obţinem o foaie
subţire, avem însă grijă ca diametrul ei să nu fie mare.
Cu cât foaia este mai mică cu atât ies baclavalele mai mici şi mai delicate.
2. După ce am întins minim trei foi putem trece la împachetare. Punem prima foaie pe care o ungem cu
ajutorul unei pensule cu ulei încălzit; deasupra punem cea de-a doua foaie şi iar ungem cu ulei şi, în sfârşit,
punem şi ultima foaie, respectiv cea de-a treia pe care, de asemenea, o ungem cu ulei.
3. Avem trei foi una peste cealaltă; apucăm foaia de o parte şi de cealaltă şi împăturim spre parte de interior,
obţinem aproximativ un dreptunghi. Din dreptunghi prin pliere vom obţine un pătrat. În cele patru colţuri
ale pătratului vom pune nucă măcinată marunt.
4. După ce am pus nuca începem să formăm triunghiuri prin plierea colțurilor pătratului. Odată terminată această procedură cu ajutorul unui cuţit tăiem pătratul în triunghiuri (vor rezulta patru triunghiuri) pe care le aşezăm în tavă.
5. Se dă la cuptor la foc potrivit. După ce se rumenesc scoatem tava din cuptor şi aşteptăm să se răcească.
6. Punem şi siropul la fiert. Se pun într-o cratiţă două pahare de apă, cele 600 gr de zahăr, zahărul vanilat şi
zeama de la o jumătate de lămâie. Se fierbe siropul până se îngroaşă, apoi se toarnă peste baclavale.
7. Putem presăra deasupra coaja rasă de lâmâi