miercuri, 19 octombrie 2011

Prajitura cu mere umplute / Yasemin'in krema ile doldurulmuş elma'lı keki



INGREDIENTE:
6 mere Golden micute şi tari


Pentru blat:
-2 ouă
-1 pahar de zahăr
-1/2 pahar lapte
- 1/2 pahar ulei
- 2 pahare făină
- 1/2 pachet de praf de copt  
- un pachet zahăr vanilat


Pentru cremă:
- 2 pahare cu lapte
- 2 linguri făină
- 3 linguri zahăr (se poate pune şi după gust)
- 1 ou
- esenţă de vanilie 


MOD DE PEREPARARE:
Se curăţă merele şi se scobesc astfel
Într-un bol se bat ouăle împreună cu zahărul şi  zahărul vanilat. Se adaugă laptele, uleiul şi treptat făina şi praful de copt. Când totul este bine omogenizat se toarnă în tava de copt, în care am aranjat în prealabil merele scobite.
  
Se introduce tava în cuptorul preâncălzit şi se coace prăjitura până ce devine aurie (eu am facut testul cu scobitoarea)
 Într-o oală cu fundul gros se prepară la foc mediu crema, amestecând mereu. Fierbem crema până devine bine legată.
După ce se răceste un pic prăjitura merele sunt umplute cu această cremă
Se ornează şi vă recomand să folosiţi din belşug scorţişoară pentru că se potriveşte de minune !
 NOTĂ: Puteţi folosi mai multe mere mici astfel încât să nu rămână prea mult kek gol. Pentru cine nu agrează prăjiturile uscate puteţi  însiropa blatul cu o doza de Sprite. 
Când serviţi încercaţi ca fiecare felie să conţină câte un măr.
Poftă bună!!!
  

duminică, 16 octombrie 2011

Murături - vinete umplute/ Turşu - Patlıcan Dolması





INGREDIENTE:
5 kg vinete
2 kg morcovi
4 verze mari
usturoi
ardei iute (după gust)
ţelină cu frunze cu tot
sare
MOD DE PREPARARE:
Într-o oală mare se pune la fiert apă cu sare, vinetele se curăţă de codiţe şi li se face o tăietură în lungime. Când apa a fiert se opăresc vinetele până când acestea devin moi, se scot pe o tavă întinsă astfel încât să nu fie puse una peste
alta şi se lasă la scurs o seară.
Restul de legume se spală, se curăţă varza, ardeiul, usturoiul. Frunzele de ţelină se toacă foarte mărunt. Morcovul şi ţelina se dau prin răzătoare. Toate legumele se amestecă şi se sărează după gust. Tot acest amestec se lasă şi el o seară să se odihnească astfel încât toate gusturile să se amestece. A doua zi vinetele bine scurse vor fi umplute cu amestecul de legume, vor fi legate cu frunze de ţelină şi vor fi aşezate frumos într-un borcan.
Se face o saramură, pentru fiecare litru de apă se pune o lingură de sare grunjoasă, la tot acest amestec se adaugă şi
o ceaşcă de oţet. Această saramură se toarnă peste vinete până la gura borcanului, se pot adăuga şi feliuţe de hrean. Borcanele vor fi bine sigilate şi vor fi depozitate în loc răcoros.
În loc de vinete se poate folosi ardei gras şi chiar se pot pune în acelaşi borcan un rând de vinete un rând de ardei.
Aceste murături sunt delicioase, chiar dacă au un miros înţepător, iar atunci când vor fi servite se stropesc din belşug cu ulei. Merg de minune cu o mâncare de fasole scăzută, dar să fiţi pregătiţi ca după masă să beţi foarte multă apă.

joi, 13 octombrie 2011

Cornuri sărate



Aceasă reţetă am preluat-o de la un bucătar celebru în Turcia, Oktay Usta şi am adaptat-o. 
INGREDIENTE:
- 4 pahare făina
- 1 pachet drojdie uscată
- o cescuţă mică cu ulei
- 1 ou 
-2  linguri iaurt
-sare
- apă 
-2 linguri de unt topit
- un gălbenuş de ou pentru uns


MOD DE PREPARARE:
Într-un bol se cerne făina si se adaugă: oul, uleiul, drojdia, iaurtul şi  sarea. Se amestecă bine şi se adaugă apă până obţinem o cocă elastică. Se frământă bine şi se lasă la dospit pentru 30-40 min.


Când coca a crescut se împarte în bile egale. Fiecare bile este întinsă în formă de cerc


Ungem fiecare foaie cu unt topit,  le aşezăm una peste alta şi tăiem cu cuţitul sau cu un tăietor reliefat de aluat în 4 bucăţi.

La marginea fiecărei fâşii de aluat se pune umplutura (eu am folosit caşcaval) şi rulaţi. 


Cornurile se aranjeaza in tava de cuptor şi se ung cu gălbenuş de ou (puteţi presăra seminţe, eu am folosit chimen).


Se dau la cuptorul preâncălzit la 190 grade Celsius. Când devin aurii sunt gata!!!
Poftă buna !!!



joi, 6 octombrie 2011

Mantı (Colţunaşi)

Această minunată reţetă îi aparţine prietenei mele Nur


INGREDIENTE:
Umplutură:
300 g de carne tocată de vită
sare, piper după gust
o lingură de ulei (acesta este secretul meu, folosesc uleiul pentru a pune mai uşor carnea pe cocă)


Aluat :
3 ouă
un pahar de apă
un praf de sare
făină cât cuprinde


MOD DE PREPARARE:

Se frământă aluatul până la omogenizare iar coca obţinută trebuie să fie un pic mai tare, (turcoaicele noastre şi eu inclusiv, folosim o expresie din limba turcă, respectiv „kulak memesi” (lobul urechii) când vine vorba de  consistenţa aluatului).
Se împarte aluatul în patru părţi egale şi se fac bile. Se întind foi la grosimea celor folosite pentru tăiţeii de casă. După ce am întins foaia o tăiem pătrăţele mai micuţe şi mai delicate în mijlocul cărora punem cărniţa. Nu exagerăm cu cantitatea de carne ca să putem împături. Pe fiecare pătrat se aşează carnea şi din pătrat facem mai întai un triunghi dupa care îi lipim marginile. Colţurile triunghiului se unesc şi astfel obţinem colţunaşi. Între timp punem oala cu apă şi puţină sare la fiert. După ce dă apa în clocot punem mantı la fiert. Se fierb cca. 5-8 minute şi se scot într-un vas din care vor fi servite. Secretul meu, pe care doresc să-l dezvălui şi cititorilor acestei cărţi este că în timp ce fierb colţunaşii pun o ceaşcă de apă rece în apa fiartă. Asta nu permite aluatului să se lase.
Peste mantı se pune după preferinţă ori ulei încins ori o lingură de unt. 
Separat se prepară într-un bol doi căţei de usturoi pisaţi cu sare peste care se pune cremă de iaurt. Se pune crema de iaurt peste manti şi se serveşte după preferinţă, cald sau rece.
Dacă dorim să servim la o masă festivă, putem orna platoul cu frunze de mentă sau pătrunjel şi putem presăra boia de ardei iute sau dulce.