sâmbătă, 8 ianuarie 2011

KUMPIR

INGREDIENTE:
4 cartofi mari
4 linguriţe cu unt
200 g caşcaval ras
50 gr. şuncă de pui sau curcan
rondele de masline
castravete murat tăiat în bucăţele foarte mici
maioneză şi ketchup măsline
condimente (sare, piper, pătrunjel).
MOD DE PREPARARE
Se pun cartofii întregi la cuptor şi se lasă la copt până se înmoaie, ca se facă mai repede îi puteţi înfăşura în staniol; când sunt gata se taie un căpăcel deasupra şi se scoate miezul. Acesta se amestecă cu untul şi caşcavalul ras până devine ca o pastă, se adaugă cubuleţe de şuncă, maioneză, măsline, castravete tăiate cubuleţe, ketchup-ul şi maioneza. Cu această compoziţie se umple cartoful. Se serveşte cald.
Se poate face şi simplu doar cu unt şi caşcaval, dar se pot face diverse alte compoziţii (roşii tocate mărunt, mix de legume, carne de grătar, crenvuşti etc)

HUMUS

INGREDIENTE
250 g năut
zeamă de la 3 lămâi
2 căţei de usturoi
două linguri de Tahin (pasta de susan- se găseşte în comerţ)
5 linguri de ulei de măsline
sare şi boia de ardei dulce sau iute după preferinţe
MOD DE PREPARARE
Năutul se spală şi se pune la înmuiat o noapte. A doua zi se scurge de apă şi se spală bine. Se pune la fiert o cratiţă cu apă, când apa se clocoteşte se adaugă năutul şi se lasă la fiert (este gata atunci când năutul este moale) . Apoi se lasă la răcit. După ce s-a răcit năutul se curăţă de coji şi se pasează cu ajutorul unui mixer, apoi adăugaţi zeama de lămâie, uleiul şi usturoiul pisat. Se condimentează după gust. Dacă pasta este prea consistentă se adaugă un pic de apă caldă şi se freacă bine până se omogenizează. Compoziţia obţinută se pune într-un vas şi se toarnă deasupra un pic de ulei de măsline şi se ornează cu boia de ardei. Se serveşte ori cu lipie ori cu pâine prăjită.

CHIFTELUŢE

INGREDIENTE:
½ Kg carne de vită tocată
o ceapă
un ou
jumătate de legătură de pătrunjel
2 linguri de ulei
o căpăţână usturoi
condimente (sare, piper, cimbru, boia de ardei etc)
3 felii de pâine un pic veche

MOD DE PREPARARE:
Se curăţă ceapa şi se dă prin răzătoare, usturoiul este şi el curăţat şi pisat iar pâinea este înmuiată pentru o clipă în apă rece şi se stoarce bine după care se fărâmiţează foarte fin, se toacă mărunt pătrunjelul.
Întru-un vas adânc se pune carnea peste care se adaugă toate ingredientele şi se amestecă foarte bine, se condimentează după gust pentru ca toate aromele să se combine cât mai bine se acoperă vasul cu o folie şi se dă la frigider pentru câteva ore.
Se înfierbântă tigaia cu ulei de prăjit din belşug şi imediat se aşeză chiftelele unele lângă altele, câte încap, se prăjesc pe ambele părţi circa 10 minute, până capătă o culoare maronie.
Dacă ţinem la silueta noastră putem să le coacem fie la cuptor într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi un pic de ulei sau pe grătar.